Kakofonija

Kakofonija je termin grčkog porekla, nastao od grčke reči kakophōnia, a označava – neskladnost zvukova, odnosno disharmoniju. Kakofonija u lingvistici podrazumeva skup glasova koji loše zvuče, odnosno, stručno rečeno – „glasovni nesklad“.

Suprotan termin kakofonije je eufonija, koji je takođe termin grčkog porekla, nastao od grčke reči euphōnía, što u prevodu znači – skladnost zvukova, milozvučnost, dok u fonetici podrazumeva – potrebu za lakšim izgovorom.

U književnosti, tačnije u oblasti gramatike, kakofonija se tumači u slučajevima kada se opisuje loš izgovor, odnosno nesklad u načinu izražavanja. U muzici, kakofonija podrazumeva nesklad u određenom odlomku ili čak i čitavom muzičkom delu, odnosno preterano prisustvo neskladnih tonova. Javlja se i termin – filmske kakofonije, koji predstavlja nesklad u filmskom izražavanju, i za sobom nosi filmske kritike. Filmska kakofonija predstavlja, generalno gledano, loše odrađene filmske produkcije, filmove koji se nisu našli gledanost i simpatiju mase i slično.

Postoji i heavy metal bend iz SAD-a pod imenom Cacophony (Kakofonija).


Sponzorisano:

Slične definicije