Italik

  • Italik predstavlja jednog od prastanovnika današnje republike Italije, među kojima su bili još i Latini, Falisci, Umbri i ostali narodi.
  • Italik je takođe i oblik pisanja u štamparstvu i informatici (tzv. kurziv), gde predstavlja kosi slog reči, odnosno kosa slova, kao u ovom primeru.

Italija obuhvata Apeninsko poluostrvo, zajedno sa tri ostrva na Sredozemnom moru, a to su – Sicilija, Sardinija i Elba. Italija se vodi kao mesto nastanka Rimskog carstva, a tek od 1946. godine, Italija postaje republika. Današnja Italija je podeljena u dvadeset regija, a to su: Abruco, Dolina, Apulija, Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Emilija – Romanja, Furlanija – Julijska Krajina, Lacio, Ligurija, Lombardija, Marke, Molize, Pijemont, Sardinija, Sicilija, Trentino – Južni Tirol, Toskana, Umbrija i Veneto.

Današnji Italijani su potomci naroda i plemena, koji su činili Italike (ili Itale), koji nisu bili jedno pleme, već su bili u sastavu osnovna četiri plemena – Latini, Falisci, Osci i Umbri. Pored ovih plemena, u Italike su spadala i sledeća plemena: Aurunci, Auzonci, Brutiji, Kamuni, Korsi, Elimijanci, Ekvi, Etrurci, Eugejci, Fidenati, Hernici, Japiđani, Italioti, Leponti, Liguri, Lukani, Marukini, Marsi, Mesapi, Oenotrijci, Pelinji, Pićeni, Picenti, Retinci, Rutuli, Sabeljani, Sabinjani, Samniti, Sardi, Sicani, Sicelioti, Sikuli, Taurini, Veneti (jadranski), Vestini i Volsci.

Pre rimske ekspanzje, Italici su predstavljali sav narod koji je živeo na području današnje Italije. Oni su se među sobom razlikovali po poreklu, samom jeziku i veličinom teritorije koju su zauzimali i koja im je pripadala. Govorili su raznim jezicima, među kojima su i – grčki (zbog prisustva grčkih kolonija), indoevropski i neidnoevropski jezicima.

Veliki deo tadašnje Italije je bio pod velikim uticajem Grčke, sa svim njenim nacionalnim karakteristikama. Tek posle rimskog osvajanja, Italiji je pripala svoja jedinstvena lingvistika, politika i kultura. Za “glavnog predstavnika” proitalskog jezika smatra se kultura – Teramare (oko 1500 – 1100 god. pre nove ere).

Posebnu populaciju na teritoriji srednje i južne Italije, činili su tzv. Istočni Italici (Umbro – Sabeli), potekli još iz doba praistorije. Međutim, poreklo i međusobni odnosi svih plemena u grupi istočnih Italika nisu sa sigurnošću utvrđeni i malo su poznati.


Sponzorisano:

Slične definicije