Gordost

Gordost predstavlja ljudsku osobinu i tumači se kao prevelika količina dostojanstvenosti i tvrdoglavosti, u razmišljanju. Takođe, i sujetnost i prepotentnost, kao osobine se usko vezuju za gordost.

Gordost se kao osobina posmatra iz dva ugla. Naime, kao pozitivna osobina, gordost predstavlja uzvišenost i dostojanstvo, kao i ponos, uvaženost i ugled. Kao negativna osobina, gordost se vezuje za tvrdoglavost, bahatost i prepotentnost, kao i sujetnost, drskost, drčnost, razmetljivost i slično.

Filozofi gordost tumače kao tzv. “prečicu ka gnevu i ljutnji”, a samim tim predstavlja i jednosmerni put ka licemerstvu.

Gorda osoba, prema filozofskim tumačenjima, nije u stanju da prihvati tuđe mišljenje i kritiku, vređa se na sve što obuhvata realne činjenice i drugo.

Gorda osoba sebe stavlja na veoma visoki stupanj, misli da je u centru sveta, te je iz tog razloga veoma često u konfliktu sa okolinom. Gorda osoba je nadmena i sujetna, te se stiče utisak samo prividno srećne i smirene osobe.

Ipak, u senci je neispunjena i nesrećna, jer gordost sama po sebi predstavlja i lažnu svest o samom sebi. Jedna od najčešćih sinonima za gordost je – nadmenost, koja je u najvećoj meri zastupljena kod gordih osoba.

Pravilo gordih osoba je da su uglavnom neprijateljski nastrojene prema okruženju. Često se ponašaju ljuto i razdražljivo i svakako upadaju u oči okolini.

Suština gordosti je možda najbolje opisana u poznatom delu, engleske autorke Džejn Ostin – “Gordost i predrasude”, gde je gordost predstavljena u ljudskoj percepciji i predubeđenjima. Naime, u delu glavna junakinja Elizabet stiče određena predubeđenja, kao i velike predrasude prema gospodinu Darsiju, što produbljuju osobe koje joj o njemu govore u negativnom kontekstu, dok Elizabeta sve to lako prihvata, bez mogućnosti da joj se on lično predstavi u pravom svetlu. Gospodin Darsi je predstavljen kroz oličenje sujete, nadmenosti, narcisoidnosti i gordosti. Elizabeta je takođe, u suštini predstavljena kao gorda ličnost, sa svojim ličnim stavovima i mišljenjima i ona do samog kraja ne ume da promeni ista ta mišljenja, iako je shvatila kakav je Darsi kao osoba.


Sponzorisano:

Slične definicije