Frakcija

Frakcija je pojam latinskog porekla, nastao od latinskog glagola frangre, što u prevodu znači – lomiti, skrhati, odnosno imenice fractio, što u prevodu znači – lomljenje. Generalno gledano, frakcija se definiše kao deo određene celine.

Pojam frakcije se u najvećoj meri koristi u politici i povezuje sa političkim partijama, a takođe se može sresti i u hemiji i matematici.

U politici se frakcija definiše kao deo političke stranke (na primer, desnica ili levica / vladajuća partija ili opozicija), koja se na određenim poljima i stavovima razilazi u shvatanju celine. Drugim rečima, frakcija može da porazumeva svaku grupu jednomišljenika. Političari pojam frakcije tumače kao autonomno sastavljen deo političke stranke, tako da se ta grupa članova stranke izdvaja od celine. Ukoliko u političkim strankama vladaju tolerantni dijalozi, pozitivna atmosfera, frakcije dele osnovni stranački identitet, a samim ti mi nisu blizu raspada i gašenja stranke.

U hemiji se pojam frakcije vezuje za “frakcionu destilaciju”, koja podrazumeva odvajanje tečnosti sa različitim tačkama ključanja. Takođe, frakcija u hemiji se vezuje i za supstancu.

U medicini se sreće izraz – “frakcija krvi”. One se dobijaju iz četiri osnovne komponente krvi (crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, krvne pločice i plazma).

Matematička frakcija se zapravo tumači isto kao i razlomak, odnosno njen je sinonim.

Frakcija Crvene Armije

Frakcija Crvene Armije (Rote Armee Fraktion, nem.) predstavljala je grupu najuticajnijih levičarskih organizacija, koji su delovali u periodu od 1970. – 1998. godine. Nastali su početkom studentskih protesta, krajem 1960. godine, u kojim je ranjen jedan od protestanata od strane zapadno nemačke policije. Od tada je u Nemačkoj počela ekstremno velika reakcija na nacističku prošlost.

Do kraja 1970. godine, ova organizacija je opljačkala čak tri banke u Berlinu, sa čijem su novcem otišli do pustinje u Jordanu, opremili se oružjem i imali svakodnevne obuke. Nemačkoj je kao državi to stvaralo brigu zbog velike zaslepljenosti i podrške njene omladine prema pomenutoj organizaciji.

Polovinom 1972. godine, specijalna jedinica je upala u tajno skrovište organizacije, u kojoj nisu pronašli ljude, već veliku količinu naoružanja. To vreme je zapravo predstavljalo i kraj delovanja prve generacije FCA. Druga generacija organizacije je takođe izvela mnoge terorističke akcije, a jedna od poznatijih je napad na ambasadu u Stokholmu.

Organizacija je zbog sloma komunizma postala zanemarljiva, a poslednja akcija je bila podmetanje bombe u ženski zatvor u Vieteštardu, 1993. godine. Zvanično su se u potpunosti razišli 1998. godine, što je preneo i “Rojters”.


Sponzorisano:

Slične definicije