Ezoteričan i ezoterija

Ezoterija je pojam grčkog porekla, nastao od grčke reči esoterikus, što se prevodi kao – “spoljašnji put koji vodi u unutrašnjost” (ezotheo – unutrašnjost). Suprotan pojmu ezoteričan je: egzoteričan. Ezoteričan u praktičnom govoru može označavati i nešto što se retko nalazi ili susreće, nešto što nije često.

Pojam je prvi put ušao u upotrebu još u XIX veku, u delu francuskog književnika Jacquesa Mattera. Međutim najstariji zapisi u kojima se ezoterično znanje primenjivalo je u spisama Veda. U Egiptu i na Istoku su do ovog znanja došli i Herodot, Fales, Parmenid, Empedokl, Pifahor i drugi filozofi i mislioci. Aurobindo Ghosh je verovao da su Vede tajna religija sa puno aluzija na tajne mističnog učenja i filozofije. Elena Petrovna Blavatski je, na primer, u svom delu – “Tajna doktrina” istakla da pravi filozof koji proučava ezoteriju, potpuno se oslobađa od pritiska pojedinca, dogmatskih verovanja i posebnih religija.

Ezoteričan je pojam koji se upotrebljava da bi se odredilo određeno unutrašnje učenje, koje je stečeno nekim tajnim saznanjima. Ezoterična učenja dovode do unutrašnjeg i metafizičkog saznanja koje je postignuto duhovnim i unutrašnjem prosvetljenjem. U ezoterična učenja spadaju – astrologija, alhemija, parapsihologija, spiritualizam, joga, misticizam, antropozofija, teozofija i drugo.

Ezoterija je, prema definiciji, skup učenja i znanja, a bavi se proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svetova. Takođe, uzima se i za objašnjavanje religije i njenih učenja. U ezoteriju spada svaki vid zapažanja, tvrdnji i saznanja koje se zasniva na određenom unutrašnjem doživljaju.

Ezoterizam podrazumeva donekle tajno učenje koje je uglavnom nerazumjivo sa ciljem da dovede do metafizičkih znanja. Ezoterizmu se prepisiju tajni obredi, sistem dogma i simbola ili određena doktrina kojom su upoznati samo oni koji su posvećeni.

U Srbiji je 2016. godine donet “Zakon o javnom redu i miru Republike Srbije”, u kojem se u članu 15., u stavci: “Uznemiravanje građana vračanjem, proricanjem ili sličnim obmanljivanjem”, u šta spada astrologija, paganska verovanja, tarot, numerologija (sveukupna ezoterija), stoji decidno da će svi oni koji se ovim poslovima bave, biti novčano kažnjeni.


Sponzorisano:

Slične definicije