Etaž, etaža i etažno

Etaž je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči étage, i prevodi se kao – sprat kuće ili zgrade, odnosno nekog objekta koji se ne sastoji samo od prizemlja i potkrovlja. Etaž ili etaža, u suštini, podrazumeva celinu, odnosno ceo sprat (ako se radi o zgradi), a ne pojdinačne stanove na spratovima.

Često se može sresti i pojam “etažno grejanje”, koje podrazumeva grejanje, koje obuhvata ceo jedan sprat, a tako je i napravljeno. Etažno grejanje se tumači na razne načine, mada je po pravilu i najednostavnije rečeno, to sinonim za – centralno grejanje. Centralno grejanje podrazumeva sistem u kojem se, u centralnoj jedinici proizvodi toplotna energija. Postoje različite vrste centralnog, odnosno etažnog grejanja, među kojima su – grejanje na kotao sa gasom, kotao sa drvima, kotao sa tečnim i čvrstim gorivima, električni kotao itd.). Potom se pomoću grejnog fluida (antifriza, ulja, vode i slično), kroz sistem cevovoda toplotna energija sprovodi do radijatora, a radijatori sistemom konvekcije tu toplotu predaju vazduhu oko sebe, čime se prostorije zagrevaju. Kod etažnog grejanja, kada su u pitanju višespratne privatne kuće, kotao je uglavnom manjih dimenzija, i vlasnici sami tempiraju grejanje. Kada su u pitanju stambene zgrade, koje imaju više stanova, uglavnom se tu nalazi jedan veći kotao, koji ima za cilj da zagreva više stanova istovremeno.

Etaže se dele po vertikali i pripadaju delu građevinskih konstrukcija. Sinonim za etaž je tzv. “greda”, koja podrazumeva ploču koja nosi sve građevinske elemente (zidove, stupove i slično). Grede se najčešće prave od drva, betona, armature, čelika, sve u zavisnosti od raspona i težine koje moraju nositi. Etaž se prema Pravilniku o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova Republike Srbije, definiše kao nivo u zgradi, koji može biti podzemni i nadzemni. Etaže se po zemljama sveta različito broje, tako da, na primer, za Evropu je svojstveno (još iz doba srednjeg veka), da se prvi etaž uz zemlju (tzv. prizemlje), ne broji i označava se kao “nulti” (brojem 0), dok se na prostorima Amerike i Rusije, i prizemlje, ubraja u etaž.


Sponzorisano:

Slične definicije