Epoleta

Epoleta je pojam francuskog porekla, nastao do francuske reči épauletta, koja se prevodi kao naramenica sa znakom oficirskog čina.

Ovaj pojam se najviše upotrebljava u diplomatiji i vojsci, a kada se kaže da je određena osoba dobila epoletu, misli se na dobijanje određenog oficirskog čina, odnosno na dobijanje zvanja oficira. Postoje razne vrste epoleti, koje se razlikuju po tome što mogu biti za rame, za rukave, za grudi i za džep.

Najznačajnija epoleta je epoleta armijskog generala, koji predstavlja četvrti generalni vojni čin u svim armijama sveta. Ovaj čin je prvi put ustanovljen u Francuskoj, u XVIII veku. Što se tiče Kraljevine Srbije, ovaj čin je prvi put uveden 1886. godine i u tom period ovaj čin je bio najviši i najpočasniji čin u vojsci. Skoro sve ove epolete su ukrašene zvezdicama i raznih su dezena i boja, a stavljaju se na rame ili rukav.

U današnje vreme, čin armijskog generala ima 18 zemalja sveta, među kojima su i – Bolivija, Brazil, Kuba, Ekvador, Nikaragva, Peru, Paragvaj, Francuska, Čile, Španija, Kamerun, Gvineja, Centralnoafrička Republika, Madagaskar, Maroko, Obala Slonovače, Čehoslovačka.

U vojsci Republike Srbije, ovaj čin je preimenovan samo u čin Generala. Pored ovog čina, mnoštvo činova ima svoje epolete koje se razlikuju po obliku i po tome gde se stavljaju (na ruku, rame, grudi itd), a iz godine u godinu se takođe povećava i broj kolekcionara epoleta.


Sponzorisano:

Slične definicije