Ebanovina

Ebanovina (ébanos, gr.) je pojam hebrejskog porekla, nastao od reči ébenna, a označava posebnu vrstu drveta iz porodice Diospyros ebenum, tzv. ebanovo drvo. Ebanovina vodi poreklo iz Istočne i Južne Indije i Afrike, izgleda je čvrstog, tamnog i teškog drveta, a raste u tropskim krajevima. U Šri Lanci je ova vrsta drveta zakonom zaštićena, te se seča i prodaja istog zakonom kažnjava.

Ebanovina se pominje i u dalekoj istoriji, prevashodno u kontekstu raznih rituala obreda. Korišćena je u mnogim magičnim ritualima, a koristili su je mahom i masoni. Pored toga, legenda kaže da je kralj podzemnog sveta Pluton sedeo na tronu napravljenom upravo od ebanovine.

Verovalo se i u to da ebanovina štiti od straha, te su zbog toga pravljene i kolevke za bebe od ove vrste drveta. Ova vrsta drveta je nalažena i u egipatskim grobnicama (grobnica faraona Dena, oko 3000. godine pre nove ere). Do kraja XVI veka masovno su se pravili ormari od ebanovine, prvo u Belgiji, a kasnije i u Francuskoj.

U stolarstvu se sreće termin – “ebanisterija”, što predstavlja finu stolariju od koje se prave umetnički predmeti od drveta. Od ebanovine se prave uglavnom muzički instrumenti od drveta kao što su – crni klaviri, violine, viole, violončela, madoline, gitare, kontrabasi i slično. Ebanovina je laka za rad, pripada ukrasnom drveću sa svojom najcrnjom bojom, a i izgleda veoma dekorativno kada se ispolira i obradi. Ima finu teksturu, kao i veliku gustoću, te tako ne može potonuti u vodi.


Sponzorisano:

Slične definicije