Docirati i dociranje

Docirati je pojam tj. glagol latinskog porekla, nastao od latinske reči docere, koja u prevodu znači – proučavati, učiti drugoga. Pomenuti glagol generalno podrazumeva učenje drugog nečemu, žargonski rečeno – “prosipati znanje nekome”.

U kolokvijalnom govoru, glagol docirati se koristi kada se nekome želi predočiti da govori suviše učeno, da mudruje, da je nadmen u izlaganju, odnosno kada je generalno dosadan u svojim pričama.

Pojam najčešće prati negativna konotacija, samim tim jer osoba koja docira nekome suviše mudruje, deli savete i govori o nečemu bez obzira na sagovornika, realan svet oko sebe, kao i date okolnosti. Pomenuta osoba uglavnom upotrebljava u svojim izlaganjima suvišne i nepotrebne fraze i izraze, često nedovoljno razumljive za sagovornika, u većini slučajeva i dosadne.

Ovaj izraz se svojim najvećim delom upotrebljava na hrvatskom govornom području, kao na primerima: “Voleo je docirati, pa je iz tog razloga postao naporna osoba i neprihvatljiva za društvo” / “Nije pristojno docirati druge i pričati o stvarima u koje se ne razumemo” itd.


Sponzorisano:

Slične definicije