Doajen – značenje pojma

Doajen je termin francuskog porekla, nastao od francuske reči doyen, što u prevodu znači – starešina, odnosno „najstarija osoba po redu primanja“, u određenom društvu ili ustanovi. Takođe, za pojam doajena se vezuje i dekan fakulteta, doajen diplomatskog zbora, strani poslanik koji je najduže akreditovan pri upravi vrha određene države, najstariji član određene službe i slično.Doajenom se, uglavnom, smatra počasno mesto.

Uopšteno govoreći, termin doajena se koristi za gotovo sve sfere društvenih aktivnosti, na primer – za doajena srpske pozorišne scene uzimamo Zorana Radmilovića, za doajena sportskog novinarstva – Duška Koraća, za doajena srpskog filma – Velimira Batu Živojinovića, za doajena muzičke scene – Tomu Zdravkovića itd.

Doajen diplomatskog zbora

Diplomatski zbor predstavlja jedinstveni skup svih diplomatskih predstavnika koji su akreditovani u određenoj državi, odnosno u njenoj prestonici (glavnom gradu). Diplomatski zbor uključuje sve akreditovane šefove diplomatskih misija koji predstavljaju svoju zemlju u tuđoj državi. Takođe, uključuje i šefove diplomatskih misija pri međunarodnoj organizaciji, koje imaju sedište u toj državi, kao i ostale predstavnike diplomatije u toj državi i članove njihovih porodica. Akcije diplomatskog zbora imaju veliku političku važnost u odnosu prema državi primateljici, a delovanje diplomatskog zbora može biti usmereno i na same odnose unutar zbora, kao što je na primer – ograđivanje od pojedinih diplomata ili zahvalnost određenom diplomati, najčešće odlazećem diplomati itd.

Doajen diplomatskog zbora (corps diplomatique, franc.) je šef diplomatske misije najvišeg rang, koji je od svih članova diplomatskog zbora najranije predao svoje akreditive. U katoličkim zemljama, doajen diplomatskog zbora je tzv. papinski nuncij, bez obzira na to kada je predao svoje akreditive. Doajenska ustanova je uređena odredbama običajnog međunarodnog prava. Doajen u posebnim prilikama, kao što su na primer – neke svečane manifestacije, protokolarni skupovi itd., istupa u ime diplomatskog zbora pred džavom koja je primateljica, sa ciljem da brani interese diplomatskog zbora kao celine. Najčešće se novopristigli šef diplomatske misije obraća doajenu ili je gost u njegovoj rezidenciji, sa ciljem upoznavanja po pitanjima ceremonijala i samih običaja države primateljice.


Sponzorisano:

Slične definicije