Distopija

Distopija je pojam grčkog porekla, nastao od prefiksa –dis, i grčke reči topos, što u prevodu znači – antiutopijsko, a antiteza utopije se naziva – distopija. Distopija je prema definiciji funkcionalno društvo, koje predstavlja antitezu utopije. Prema najnovijim istraživanjem, distopija kao pojam, potiče još iz 1747. godine, u malo izmenjenom obliku, kao “dustopia”

Distopija kao sistem nema orijentaciju prema pravim vrednostima, a antiutopija je ranije bila utopija, ali je iz nekog razloga prestala to da bude i utopijske ideje su odbačene. Ovo predstavlja poređenje distopije i antiutopije. Pojam distopije se često vezuje za društva koja su siromašna i sa totalitarizmom. Ovakve vrste društva su opisana na najbolji način u književnim delima: Đorđa Orvela – “1984” i Rej Bredberija – “Fahrenhet 451”.

Poznato je da distopijska društva stvaraju pisci fikcija. Oni isceniraju sva bitna pitanja jednog društva sa okolinom, religijom, politikom itd., koja bi se mogla pojaviti i u budućnosti. Iz tog razloga, distopija predstavlja ideju društva o pretpostavljenoj budućnosti, koji sadrže razni negativni antiutopijski elementi. Oksfordski rečnik je distopiju kao imenicu ubacio 1952. godine i objašnjava je kao najgore moguće mesto ili okruženje.

Medicina distopiju definiše kao razvijanje nekih drugih organa na mestima gde se ne razvijaju normalno, što je praćeno velikim poremećajima razvoja. Filozofija distopiju definiše kao mesto koje je zamišljeno i kome je sve najgore. Distopija u književnosti nema za cilj da bude dobra, dok se antiutopija predstavlja kao utopija ili se pak planira kao takva, ali je utopijski svet uništen iz nekih razloga. Jedan od prvih distopijskih romana je roman “Mi”, napisan 1920. godine, a izdat 1924. godine.

Među omladinom su veoma popularne knjige i filmovi, čija se radnja dešava u postapokaliptičnim, distopijskim svetovima, a glavne junake uglavnom predstavljaju mladi buntovnici koji su u sukobi i bore se protiv negativnih autoriteta koja su nametnuta i teške budućnosti. Kao primeri, mogu se izdvojiti – “Igre gladi”, “Divergentne” i “Bekstvo iz lavirinta”.


Sponzorisano:

Slične definicije