Dasa

Termin “dasa” se u slobodnom govoru upotrebljava kada se opisuje muška osoba, koja ima dobre fizičke i naravno sve druge kvalitete. To je muškarac, obično u srednjim godinama, koji ne mora obavezno biti lep, ali u sebi mora imati harizmu, kako ženske osobe znaju da kažu – “ono nešto”. Uz sve navedeno, dasa treba biti zgodan i visok, po mogućnosti lepo razvijene građe tela (koje je stekao sportom i vežbom). Često se smatra da dasa mora biti uvek uredno obrijan i ošišan, sa neizostavnim parfemom na sebi, mada u novije vreme pojmu odgovaraju i modernije frizure ili uređene brade.

Dasa se opisuje i kao veoma erotičan muškarac, koji skoro svakoj ženskoj osobi zapada za oko. Ne ponaša se prosto, emancipovan je, kulturan, duhovit i obrazovan. Takođe, on je autoritativan, a u obraćanju sa ženama zna da bude i romantičan. U muškom društvu, svi uglavnom zaziru od njega, a moglo bi se reći da ga se i plaše, baš zbog njegovog jakog stava, ponašanja i izgleda. Mnogi muškarci mu na tome i zavide. Dasa nije uvek predmet hvaljenja, često zbog tuđe ljubomore. Sve što jedan dasa poseduje, može se reći da su – moderne sintagme za harizmu (samopouzdanje, duhovitost, kultura, intelekt, stil, sposobnost, inicijativa). U današnje vreme se za ovaj izraz, koristi i izraz “frajer” i sve žene dobro znaju šta taj izraz znači, a to je sve gore navedeno.

U Rečniku Matice srpske, termin “dasa”, odnosno “frajer” je definisan kao – “besposlena mlada osoba muškog pola, koja ima nedolično ponašanje, te je sinonim za mangupa i huligana”. Ovu definiciju mnogi nisu prihvatili, naročito ne ženska populacija. Na primer, na području Nemačke, ovaj termin se poistovećuje sa muškarcem koji se bavi prostitucijom, makroa ili žigola.

Dasa, kao termin se javlja i u sanskrtskom jeziku, i može se naći u starim hinduističkim tekstovima, kao što su – Rigveda i Arthashastra, gde obično označava neprijatelja ili slugu; slugu Bogu; onog koji se predao Bogu i slično. Zabeleženo je i to da se ovaj termin pojavljuje čak i u drugom milenijumu pre nove ere, u Vedskim tekstovima.


Sponzorisano:

Slične definicije