Budoar – šta je i šta znači?

Budoar je termin francuskog porekla, izveden od francuske reči boudoir, što u bukvalnom prevodu znači – natmuren, mrzovoljan, a u slobodnom značenju se prevodi i kao – „napućiti usne“.

Budoar predstavlja poseban deo prostora za stanovanje, uglavnom manji, elegantno namešten salon jedne dame koji joj služi za ulepšavanje i doterivanje.

U vremenima kada su modnom scenom visokog društva, među damama dominirale krinoline (posebne široke suknje, napravljene od krutog materijala, koje su bile sastavni deo haljine), dame su imale svoju zasebnu intimnu sobu, koja je bila smeštena uz spavaću sobu i služila im je za oblačenje, ulepšavanje, doterivanje, kupanje, garderobu itd. Ponekad su čak i predstavljale intimnu sobu, u koju su dame primale svoje bliže poznanike i prijatelje. Šta je za jednu damu toga doba predstavljao budoar, za muškarce je to bio kabinet. U odnosu na kabinete koji su odisali knjigama, poslovnim mislima i tematikom, budoari su pružali osećaj mirisa, hedonizma i mode.

Dame su u ovim sobama provodile dosta svog vremena, iz prostog razloga što su tadašnje haljine bila dosta komplikovane za oblačenje. Ispod haljine se nalazila čitava kolekcija steznika i podsuknji. Damama su u oblačenju pomagale i bile potrebne najmanje dve do tri sobarice, posebno obučene za ovakvu vrstu posla. Damama su se u budoarima pravile i ne tako jednostavne frizure i nanosila šminka zajedno sa skupocenim parfemima.

Za nastanak ovakve vrste prostorija posebne namene, najviše su zaslužne razmažene francuske dame na dvorovima, iz potrebe, da se povlače u svoje odaje i tamo prepuštaju ulepšavanju i uživanju. Kasnije je budoar predstavljao i sobu za slikanje i poziranje, odnosno kao neka vrsta ženskog salona. U ovim prostorijama su se nalazili ženski korseti, raskošne haljine i krinoline, čarape, šeširi, fascinatori, čarape, podvezice, perike, rukavice, nakit, parfemi i šminka.

Godinama i kroz vekove ovaj prostor sa prvobitnom namenom je menjao svoj oblik. Krajem 17. i početkom 18. veka, budoar je podrazumevao prostor koji se sastojao od nekoliko prostorija i sastojao se od kupatila (kupaonice), posebnog dela za ulepšavanje sa garderoberima i toalentim stolom, zatim spavaća soba koja je dominirala, zajedno sa sofom i stolom (koji su služili za primanje gostiju).

Ovi prostori su se razlikovali u zavisnosti od finansijskih mogućnosti vlasnika, pa je bilo i skromnije uređenih budoara, ali svakako je ostao taj kult – da svaka dama mora da ima odvojen deo prostora samo za sebe i svoje potrebe. Žene odavno nemaju svoje budoare, ali je do današnjih dana ostala želja za ulepšavanjem i potreba za svojim kutkom u prostoru gde stanuju. Danas se sav tadašnji raskoš sveo na toaletni sto u spavaćoj sobi, koji je damama dovoljan za njihovo „malo intimno carstvo glamura, mirisa i mode“.


Sponzorisano:

Slične definicije