Arabeske – značenje i definicija arabeski

Svaka vrsta umetnosti, kako tradicionalne, tako i moderne predstavlja određenu formu kojom se prezentuje i izražava njen sadržaj. Samim tim, i arabeska kao tradicionalna umetnost u sebi sadrži posebne forme koje se razlikuju od drugih vrsta umetnosti.

Arabeska (arabesque, fr. / arabesco, it. ), odnosno „arabi“ na arapskom jeziku, predstavlja dekorativni element i posebnu vrstu ornamenta, najčešće izgleda i oblika povijenih biljaka ili sa motivima životinja, ponekad čak se javljaju i izreke i citati iz svete knjige islama – Kurana. Arabeske su nastale u islamskoj umetnosti početkom VII veka na prostoru današnje Sirije, a tokom XVIII i XIX veka su stigle i u zapadnu Evropu. Prve arabeske su se javile još u vreme Stare grčke umetnosti, a kasnije se u helenističkoj umetosti Grčke javljaju u formi ornamenta na reljefima.

Arapi su na prostorima današnje Sirije, Iraka, Irana i Egipta potisnuli Vizantiju i osnovali svoju prvu prestonicu u Damasku, gde se prvi put i javila islamska umetnost. Vizantijska arhitektura je uticala i na arabesku (umetnost stilizovanih oblika). Oblici su se smenjivali od flore, faune i geometrijskih oblika. Takođe, arabeska je zastupljena i u islamskoj arhitekturi, a evropska umetnost (Nemačka i Holandija, pre svih) su na forme arabeski dodale još i motive glava i maski.

Arabeske se koriste kao dekoracije u ćilimarstvu, arhitekturi, kao i na raznim ukrasnim predmetima za upotrebu (posude za keramiku, predmeti od stakla i metala, odevni predmeti, nakit i drugo). U arhitekturi su se arabeske koristile najviše za ukrašavanje, time što su dekorisani zidovi džamija i drugih objekata, i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Što se tiče korišćenje arabeski u rukopisu, povezivanje stilizovanih oblika arabeske sa kaliografijom arapskog pisma, objedinjavao je tekst i sliku.

Arabeske se javljaju i u muzici, baletu i likovnoj umetnosti. Arabeske u muzici podrazumevaju kraću kompoziciju, protkanu ukrasnim tonovima i veoma živahnu, najčešće izvođenu na klaviru. Najveći broj arabeski je komponovan krajem XIX i početkom XX veka. Kompozitor Klod Debisi (Claude Debussy) je komponovao najznačajnije delo – Dve arabeske (Deux Arabesques), nastale između 1888. i 1901. godine. Prva arabeska podseća na žubor vode, ima crte impresionizma, dok druga arabeska u sebi nosi crte baroknog stila. U baletu i trbušnom plesu, arabeska označava korak kretanja. Obuhvata tri koraka, od koji su prva dva – obična koraka, dok je treći – arabeska, kada plesačica ili balerina dolazi u položaj „laste“.


Sponzorisano:

Slične definicije