Antihistaminik

Antihistaminik je pojam koji se odnosi na antagoniste H1 receptore, koji su uključeni u različite inflamatorne i alergijske mehanizme. Bukvalno tumačenje pomenutog pojma je – lek protiv alergije.

Antihistaminici se upotrebljavaju kod reakcija na alergiju, u šta spadaju – alergijski rinitis, urtikarija, ujed insekta i preosetljivost i alergija na određene lekove. Antihistaminici su podeljeni u nekoliko generacija, a sa novijom generacijom smanjuje se broj nuspojava i mogućnost zavisnosti, i povećava se trajanje dejstva.

U prvu generaciju spadaju: Dimetinden (Fenistil), Klemastin (Bravegil, Klemastin, Klemastina fumarat, Rivtagil, Tavegil), Meclizin (Bonine, Bonamin, Antivert, Postafen, Dramamin), Prometazin (Phenergan, Promethegan, Romergan, Fargan, Prothiazine, Avomine, Atosil, Receptozine, Legigan), Fenramin (Avila), Hlorfenamin, Hloropiramin (Suprastin) i Mebgidrolin (Diazolin).

U drugu generaciju spadaju: Terfenadin, Cimetidin, Ranitidin, Astemizol (Gismanal), Azelastine (Alergodil), Akrivastine (Sempreks), Loratadin, Cetirizin (Letizen), Ebastin i Bilastin (Niksar).

U treću generaciju spadaju: Levocetirizin (Ksizal), Desloratadin (Aerius, Eden, Loratek), Feksofenadin (Alegra, Telfast, Fastofen, Tilfur, Feksadin i Feksofast) i Norastemizol.

U najpoznatije i najviše korišćene antihistaminike spadaju sledeći:

Dimehidrinat

Dimehidrinat je antihistaminik koji se upotrebljava kod lečenja tzv. bolesti kretanja (na primer – morska bolest). Osnovno dejstvo dimehidrinata je inhibicija acetilholina. Ovaj lek ima antiemetsko, antihistaminsko i lokalno anestetsko dejstvo. Nuspojave su najčešće – pospanost, nesigurnost, suvoća usana i smetnje vida. Ne preporučuje se trudnicama i ženama koje doje.

Hloropiramin

Hloropiramin je antihistaminik koji ima jako delovanje, jer u sebi sadrži derivate etilendiamina. Ovaj lek smanjuje tonus glatkog mišića, i suzbija efekte histamina na kapilare kože i sluznice. Hloropiramin deluje antipruritički, lokalno anestetski i sedativno. Najviše se koristi u slučajevima akutnih alergijskih reakcija. Najčešće nuspojave su blaga pospanost, iscrpljenost organizma i hronični umor.

Cetirizin

Cetirizin je antihistaminik i spada u grupu – derivate piperazina. Ovaj lek vezivanjem na histaminske receptore sprečava dejstvo histamina. Služi za sprečavanje i lečenje simptoma bilo sezonske, bilo celogodišnje alergijske bolesti nosne sluznice (alergijski rinitis). Nuspojava gotovo da i nema ili ih ima u blagoj meri (mučnina, povraćanje, opstipacija, proliv, pojačan apetit).

Ketotifen

Ketotifen nije klasičan antihistaminik. Naime, po svom delovanju on pripada grupi antihistaminika, ali po svojoj upotrebi se može svrstati u antiastmatike bez bronhodilatacijskog dejstva koji ima takođe i antianafilatički efekat. Ovaj lek spada u grupu novijih antihistaminika, nema etilenaminsku građu, već tricikličnu, koja je karakteristična za novije antihistaminike. Ketotifen smanjuje hiperaktivnost disajnih puteva i sprečava infiltraciju eozinofila. Takođe, ovaj lek ima svojstvo sprečavanja astmatičnih napada. Najčešće se koristi za dugotrajno sprečavanje bronhijalne astme, alergijskog bronhitisa i ostalih astmatičnih tegoba. Od nuspojava, najčešće su – pospanost, suvoća usana, pojačan apetit i vrtoglavica.

Loratadin

Lortadin je antihistaminik koji ima tricikličnu građu. Ima dugo delovanje, i ovaj lek je postao sinonim za lečenje alergije. Loratadin se upotrebljava za suzbijanje alergijskog rinitisa, alergijskog dermatitis, atopijskog dermatitis i slično. Najčešće neželjene reakcije loratadina su umor, glavobolja, nervosa, pospanost, osip, gastritis i dr.

Feksofenadin

Feksofenadin je antihistaminik koji nema sedativno dejstvo. Negativno kod ovog leka je što izaziva srčane aritmije, pa se ređe koristi. Kada se koristi, uzima se protiv sezonskog alergijskog rinitisa i za uklanjanje simptoma koprivnjače (urtikarije), koja je nepoznatog uzorka (esencijalna). U moguće nuspojave spadaju – pospanost, glavobolja, umor, vrtoglavica i povraćanje.


Sponzorisano:

Slične definicije