Am (amovi)

Am ili Amovi (množina) je termin koji se ranije upotrebljavao češće, a konkretno se odnosi na povodce za životinje. Amovi predstavljaju povodce koji se najčešće upotrebljavaju za konje, a retko za pse i mačke.

Amovi mogu biti različitih oblika, veličine, boje, a sama struktura zavisi od same namene. Amovi veoma liče na tregere, obuhvatajući celo telo životinje, a ne samo vrat. Uglavnom se prave od kože, gume ili najlonskog materijala. Danas su amovi ukrašeni čak i šarama i raznovrsnim motivima.

Amovi koji se se upotrebljavaju za konje se sastoje i sačinjeni su od kožnih kaiševa (remena). Sa svih strana pričvršćeni su jakim kopčama i zaglavcima, kako ne bi spali sa glave. Tu se nailazi još i na tzv. priužu, odnosno lanac pomoću kojeg se konj vodi.

Razvoj amova je imao značajnu ulogu za razvoj poljoprivrede u Evropi, iz razloga što je omogućavao konjima da vuku 50% više tereta. Amovi su se pojavili prvi put u severnoj Kini, krajem V veka, a sa tog područja se preneo na Evroaziju, dok se u Evropi pojavio i proširio u X veku.


Sponzorisano:

Slične definicije