Alkatraz

Alkatraz (Alcatraz Island, engl.) je ostrvo koje se nalazi u San Francisku (Kalifornija, Sjedinjene Američke Države), a poznato je po ozloglašenom zatvoru. Ovo ostrvo je dobilo ime 1775. godine, onda kada je do njega doplovio istraživač iz Španije – Juan Manuel de Ayala, brodom “San Karlos”, te je tada tamo i doveo prve ljude iz Evrope. Juan je ostrvo nazvao i kao Ostrvo pelikana (La ista de los alcatras, špan.), jer je u početku ostrvo bilo stenovito i jako pusto, dobro mesto za život raznih vrsta ptica. Od strane Indijanaca bilo je posećivano baš zbog lova na ptice.

Pre nego što je postao zatvor, ostrvo je služilo kao svetionik i vojničko utvrđenje. Prema pojedinim arheološkim istraživanjima, dokazano je da je ostrvo Alkatraz nekada bilo groblje Indijanaca. Zatim je na ostrvu stvoren vojnički zatvor (1828), a onda je postalo i federalni zatvor (1934 – 1963), koji je takav ostao do svog zatvaranja.

Zatvor na ostrvu Alkatraz je važio za najozloglašeniji zatvor sa svojom maksimalnom bezbednošću, sam po sebi okružen ledenom vodom i divljim strujama mora. Uslovi u ovom zatvoru su bili veoma brutalni, a razgovor među zatvorenicima je bio strogo zabranjen.

Među narodom ovaj zatvor je poznat i pod imenom – Ukleti zatvor. Naime, među stanovništvom kruže priče da su se u zatvoru i na samom ostrvu dešavale mnoge paranormalne pojave: čuli su se razni šapati iz zatvorskih ćelija, zvukovi instrumenata, vrata ćelija su se sama zaključavala, čuli su se zvukovi sa hodnika itd. Međutim, naučnici ovu tvrdnju, da je zatvor uklet decidno odbacuju i smatraju je za izmišljotinu.

Poznato je da je u ovom zatvoru kaznu služio čuveni mafijaš Al Kapone.

Zatvor na ostrvu Alkatraz je prestao sa radom 1963. godine. Od novembra 1969. godine, ostrvo je skoro dve godine bilo okupirano od strane grupe Indijanaca iz San Franciska.

Od 1972. godine kao i danas ostvro Alkatraz je turistička atrakcija, pod zaštitom je Nacionalnog parka Golden Gate, a do njega se dolazi od doka br. 33 u San Francisku.

Između ostalih, znamenitosti za turiste na ostrvu čine – Glavna ćelija, trpezarija, svetionik, ruševine dela za upravu i službenike, elektrana, vodeni toranj, deo industrije, dvorište za rekreaciju itd. Svake godine ovu turističku atrakciju poseti više miliona turista sa svih strana sveta.


Sponzorisano:

Slične definicije