Adstringens

Adstringens je termin latinskog porekla, nastao od istoimene latinske reči adstringens, a tumači se kao sredstvo koje steže površinu sluzokože, odnosno kože koja je povređena.

Sam termin se najviše upotrebljava u medicini, ali isto tako i u svojstvu prideva, kada se za nekoga / nešto kaže da je adstrnigeno, misli se da to može da se skuplja, steže ili zatvara.

Takođe, adstringens je i lek koji dovodi do stezanja tkiva. Adstringens u crevima organizma na sebe vezuje bakterije, raspadne produkte i toksine, koji se izbacuju izmetom.

Adstringens preparati u medicini se upotrebljavaju i u kozmetičke svrhe. Naročito se preporučuju osobama za problematičnom masnom kožom, sklonom aknama. Takođe, pozitivno deluju i kod drugih oboljenja kože, kao što su – gljivične infekcije, ujed insekata i slično.

Adstringens može biti i tanin, koji je prisutan u velikom broju voćki (trešnje, aronija, kora banana, dunja itd.), i on dovodi do skupljanja usana, jer izaziva suvoću i gorkog je ukusa.

Adstringens preparati se takođe sastoje od srebro nitrata (AgNO3), kalijumovog permanganata (KMnO4), cink oksida (ZnO), cink sulfata (ZnSO4). Takođe, i metalne soli i kiseline se ponekad koriste kao adstringensi.


Sponzorisano:

Slične definicije